Proszę czekać...
zamknij

Firmy w kategoriach

Ogólne informacje o witaminie D

Witamina D jest zaliczana do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wraz z witaminami A, E i K. Sama nazwa witaminy D odnosi się do trzech związków organicznych: kalcyferolu (witamina D1), ergokalcyferolu (witamina D2) oraz cholekalcyferolu (witamina D3).

Witamina D a fizjologia

Witamina D odgrywa istotne funkcje fizjologiczne w organizmie każdego człowieka. Jej obecność w ustroju jest niezbędna do prawidłowego działania wielu układów: mięśniowego, nerwowego, immunologicznego, a także endokrynnego. Ponadto, witamina ta reguluje równowagę wapniowo - fosforanową i mineralizację tkanki kostnej. Ogromne znaczenie ma także fakt, iż bierze ona udział w proliferacji, czyli mnożeniu się komórek oraz ich różnicowaniu i apoptozie, która jest procesem naturalnej śmierci komórki, występującym podczas rozwoju organizmu i odnawiania jego tkanek.

Głównym źródłem witaminy D jest jej synteza skórna. W ten sposób swoje pochodzenie ma aż 90% witaminy znajdującej się w organizmie. Jednak pożywienie w pewnym stopniu też zapewnia podaż witaminy - najlepszym źródłem są ryby morskie i oleje rybne, a mniejsze ilości występują w mięsie i produktach mlecznych.

Niedobór witaminy D - problemy

Bardzo niepokojącym faktem jest często występujący niedobór witaminy D, który szacuje się na ponad 50% populacji światowej. Głównym skutkiem niedostatecznej podaży tej witaminy jest rozwój krzywicy, osteomalacji i osteoporozy. Ponadto, niedobór znacznie zwiększa ryzyko pojawienia się chorób zapalnych, układu krążenia, a także cukrzycy i nowotworów piersi, prostaty oraz jelita grubego.

Nadmiar witaminy D może nastąpić w wyniku zbyt dużej podaży w formie suplementów diety. Hiperwitaminoza może prowadzić do utraty łaknienia, zaburzeń rytmu serca, a także kalcyfikacji, czyli usztywniania tkanek miękkich.

Należy pamiętać, iż do grupy osób obciążonych ryzykiem niedoboru witaminy D należą dzieci urodzone przedwcześnie, osoby w wieku podeszłym, a także te, u których występuje nadwaga bądź otyłość. Czynnikami ryzykami są także choroby wątroby, nerek oraz schorzenia genetyczne.
Powyższy tekst został napisany na podstawie artykułów opublikowanych w portalu "Słońce w pigułce".